top of page

ECHOGRAFIE

Het maken van echo’s is een van de nieuwste ontwikkelingen in de fysiotherapie. Echo’s gemaakt bij OTC geven onze fysiotherapeuten nader inzicht in de problematiek van pezen, spieren, kapsels, banden en slijmbeurzen. De echo kan ook worden ingezet bij de behandeling. Het beeld laat dan zien of een bepaalde structuur (bv de pees) goed herstelt.

OTC doet echo-onderzoek tevens op aanvraag van de arts of specialist.

Een echografie is eenvoudig en snel te maken. Een groot voordeel is dat ook dynamisch onderzoek mogelijk is. Terwijl u bijvoorbeeld de arm beweegt, wordt zichtbaar wat binnenin de schouder gebeurt.

Meerdere OTC-fysiotherapeuten zijn speciaal opgeleid in het maken en beoordelen van echo’s. Echografie is een techniek die gebruik maakt van hoogfrequente, voor mensen onhoorbare, geluidsgolven die zich door het lichaam verplaatsen en op grensvlakken tussen zachte en harde structuren reflecteren. Een met gel op de huid geplaatste transducer zendt de golven uit. Deze transducer is tegelijk ook de ontvanger van de golven die teruggekaatst worden door het lichaamsweefsel. De transducer is verbonden met een computer. Deze vertaalt de geluidsgolven naar elektrische signalen die op het beeld verschijnen als grijswaarden. Zo verschijnt op het scherm een afbeelding van de weefsels.

U kijkt mee en de therapeut geeft uitleg terwijl de echo wordt uitgevoerd.

bottom of page