top of page

DRY NEEDLING

Dry needling is een methode om pijnlijke spieren te ontspannen. Het werkt snel en heeft langdurig effect.

De spier wordt met een droge naald aangeprikt op een zogenaamd triggerpoint. Dit is een plek die pijn doet wanneer u er op drukt en dan vaak ook pijn op afstand geeft.

 

Bij dry needling gebruiken we meestal één naald, waarmee de spier kortdurend wordt geprikkeld. Het is dus geen injectie en ook met acupunctuur heeft het niets te maken.

Hoe uit zich een triggerpoint?

Er kan van een triggerpoint sprake zijn bij:

  • pijnlijke of minder krachtige spieren

  • bewegingsbeperkingen in gewrichten

  • pijnontwijkend gedrag (je gaat anders bewegen)

  • koude, warmte, rillingen, hoofdpijn, duizeligheid, etc.

 

De oorzaken zijn heel divers. Het kan ontstaan door een verkeerde beweging of een ongeluk. Door een langdurig verkeerde houding of overbelasting tijdens werk of sport. Maar ook door juist langdurig te weinig te bewegen. Zelfs stress, slaaptekort of te strakke kleding kan tot triggerpoints leiden.

 

Wat doet de fysiotherapeut?

We beginnen met een gesprek en een lichamelijk onderzoek. In de spieren die uw klachten veroorzaken gaan we op zoek naar de triggerpoints. Precies op deze punten prikken we met een naaldje om de spier te ontspannen.

Bij langdurige klachten worden er vaak meerdere spieren behandeld. Het gaat dan om spieren in uw arm of been en langs de wervelkolom. Na de behandeling krijgt u van ons advies en oefeningen om de terugkeer van de klachten te voorkomen.

Dry needling wordt overigens altijd toepast in combinatie met andere behandelmethoden.

Doet het pijn?

Het inbrengen van het naaldje merkt u bijna niet. Als de triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even heftig aan. Dit kan kortdurend leiden tot een soort kramp, doffe pijn of branderige tintelingen.

Daarna ontspant de spier zich direct en kunt u meteen makkelijker bewegen. Het behandelde gedeelte voelt vaak wat vermoeid of stijf aan, maar dat duurt meestal maar even.

 

Wat kost dry needling?

Deze methode is onderdeel van een normale fystiotherapie behandeling. Wanneer u aanvullend verzekerd bent, worden de kosten in principe gewoon vergoed.

bottom of page